كتابخانه تخصصی صاحب الزمان علیه السلام
خداوندا! با تدبیر خود از تدبیرهای ناقصم بی نیازم فرما و از اختیار خود بهره مندم بساز. نیایش امام حسین علیه السلام در صحرای عرفات/آخرین بروزرسانی وبگاه:تابستان 1400
تهیه و تدوین مطلب:گروه نویسندگان

وظایف محوله به این واحد عبارتست از: بررسی فهرست كتابخانه ها و مراكز نشر و استخراج عناوین كتب چاپی كه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در رابطۀ با بحث مهدویت است و در نهایت سعی می شود كتب مورد نظر پس از انطباق (عنوان با متن) جمع آوری شود.

 

 كتابخانۀ تخصصی صاحب الزمان علیه السلام، وابسته به امور فرهنگی مسجد مقدس جمكران در شهریور ماه 1376 تأسیس گردید.

وظیفۀ این كتابخانه، جمع آوری، تمركز و سازماندهی كلیۀ امكانات مطالعاتی و تحقیقاتی، اعم از كتاب و نشریه (روزنامه ـ ماهنامه ـ فصلنامه و...)، نوار (كاست و ویدئو)، فیلم (میكرو فیلم، میكرو فیش و فیلم های مستند و سینمایی)، عكس، اسلاید، انواع نرم افزارهای رایانه ای و نیز ایجاد تسهیلات مطالعاتی و تحقیقاتی جهت تحقیقات پژوهشگران و كلیۀ مراكز تحقیقاتی ایران و جهان می باشد.
كتابخانۀ تخصصی صاحب الزمان علیه السلام در جهت اجرای وظایف و دستیابی به اهداف خود، اقدام به تأسیس واحدهای زیر نموده است:
1 ـ كتب خطی 2 ـ كتب چاپی 3 ـ مطبوعات 4 ـ مدارك غیرمكتوب 5 ـ مركز اسناد 6 ـ اطلاع رسانی 7 ـ مخزن.

واحد كتب خطی
وظایف محوله به این واحد عبارتست از: الف: مطالعه و بررسی فهارس خطّی كتابخانه های ایران و جهان
ب: استخراج عناوینی كه با موضوع كتابخانۀ تخصصی در ارتباط است
ج: انطباق عناوین استخراج شده با اصل نسخۀ خطی
د: تدوین كتابنامۀ خطّی
واحد كتب خطی كتابخانۀ تخصصی، با بررسی و مطالعۀ فهرست های بیش از 200 كتابخانۀ عمومی و خصوصی در ایران و جهان، از جمله: كتابخانۀ آیت الله مرعشی نجفی رحمه الله، كتابخانۀ ملی جمهوری اسلامی ایران، كتابخانۀ آكسفورد انگلستان، كتابخانۀ آیت الله العظمی گلپایگانی، كتابخانۀ بروسه آسیای صغیر، كتابخانۀ لنین مسكو، كتابخانۀ آستان قدس رضوی، كتابخانۀ ملّی پاریس، كتابخانۀ مونیخ آلمان، كتابخانۀ مجلس شورای اسلامی، كتابخانۀ الازهریۀ مصر، كتابخانۀ لس آنجلس آمریكا، كتابخانۀ حیدر آباد هند، كتابخانۀ همدرد كراچی، كتابخانۀ دانشگاه هاروارد، موفق شده است تا بیش از 33000 عنوان نسخۀ خطی را از مجموعۀ بیش از 138000 عنوان كتاب و میكروفیلم های معرفی شده در فهرست های كتابخانه های مزبور گزینش كند از این تعداد، پس از انطباق، بیش از 9100 عنوان كتاب با موضوع كتابخانه مرتبط تشخیص داده شد و حدود 700 عنوان، تنها بخشی از آن با موضوع كتابخانه مرتبط می باشد.


واحد كتب چاپی
واحد كتب چاپی كتابخانه، در كنار دیگر واحدها سعی دارد گامی مؤثر در فرهنگ انتظار بر دارد.
وظایف محوله به این واحد عبارتست از: بررسی فهرست كتابخانه ها و مراكز نشر و استخراج عناوین كتب چاپی كه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در رابطۀ با بحث مهدویت است و در نهایت سعی می شود كتب مورد نظر پس از انطباق (عنوان با متن) جمع آوری شود و پس از طبقه بندی، تسهیلات لازم برای محققان فراهم آید.

واحد مطبوعات
كتابخانۀ تخصصی جهت تحقق اهداف خود مبنی بر جمع آوری تمامی آثار حول محور مهدویت، اقدام به تأسیس واحد مطبوعات نموده است.
این واحد دارای بخش های زیر است:
1 ـ بخش استخراج عناوین: بررسی و تورق نشریات و استخراج عناوین تعیین شده همراه با مشخصات كامل، وظیفۀ این بخش می باشد.
2 ـ بخش زیراكس: وظیفۀ این گروه تصویربرداری از مقالات، اشعار و نكاتی است كه گروه استخراج، آن ها را از مجموعۀ نشریات داخلی و خارجی جمع آوری كرده است.
3 ـ بخش مونتاژ و آلبوم سازی: چینش و صفحه آرایی عناوین تصویربرداری شده روی برگ 4A متناسب با مقالات و اشعار و نكات و نیز آلبوم سازی و طبقه بندی آن ها و همچنین انتقال آن ها به مخزن جهت استفادۀ محققان، آخرین مرحله از وظایف واحد مطبوعات است.

فعالیت های انجام شده
واحد مطبوعات تاكنون توانسته است نشریات موجود در آرشیو بعضی از كتابخانه ها را، از سال 1284 تا 1379 شمسی به صورت پراكنده بررسی و تورق كرده و كلیۀ مقالات و اشعار و نكات مربوط به موضوع كتابخانه را استخراج و تصویربرداری نموده و تسهیلات لازم را برای محققین فراهم نماید.
اهم فعالیت های این واحد عبارتند از:
1 ـ مجموع عناوین بررسی شده بر حسب ماه 42000 ماه است كه نتیجۀ بررسی آن عبارتست از:
* استخراج بیش از 3500 عنوان مقاله
* استخراج بیش از سه هزار قطعه شعر
* استخراج بیش از 2000 عنوان نكته
2 ـ نمایه سازی موضوعی 600 عنوان مقاله پیرامون موضوع مهدویت.
3 ـ تلاش در جهت تدوین مقاله شناسی مهدویت، كه تاكنون بیش از 300 عنوان مقاله را چكیده نویسی و معرفی نموده است.

واحد مدارك غیر مكتوب
از آن جا كه اسناد و مدارك مربوط به امام زمان علیه السلام منحصر به اسناد مكتوب نیست، كتابخانۀ تخصصی صاحب الزمان علیه السلام واحدی را به نام اسناد غیرمكتوب تأسیس نمود تا تمامی اسناد غیرمكتوب، در قالب نوار، فیلم، نقاشی، دیسكت و CD، پوستر، برچسب، تمبر و... و آثار هنری دانش آموزان را در ارتباط با امام زمان علیه السلام جمع آوری نماید.
واحد فوق جهت تسریع در انجام وظایف خود، اقدام به تأسیس بخش های مختلفی نموده است كه عبارتند از:
الف: بخش صوت و تصویر: این بخش وظیفه دارد كلیۀ نوارهای كاست، فیلم و حلقه های فیلم (سینمایی و مستند) در
ارتباط با موضوع كتابخانه را جمع آوری نماید. در این میان می توان از سخنزانی های مرحوم آیت الله علامۀ امینی صاحب كتاب شریف الغدیر نام برد.
تاكنون بیش از 100 نوار از آن ها پیاده گردیده است كه پس از ویرایش و تصحیح جهت مخزن كتابخانه آماده خواهد شد. همچنین بیش از هفت حلقه فیلم مستند و داستانی جمع آوری كرده است.
ب: بخش هنری: این بخش موظف است فعالیت های هنری هنرمندان و دانش آموزان و دانشجویان، اعم از روزنامۀ دیواری، نقاشی، آویز، كارت پستال، خطاطی، نامه ای به امام زمان علیه السلام و كلیه پوسترهای مربوط به آن حضرت و تابلوهای نقاشی و آویز و كارت پستال و طرح های گرافیكی، برچسب و تمبر را جمع آوری و طبقه بندی نماید كه انشاءاللّه در آینده به عنوان موزه، مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

واحد اسناد
واحد اسناد وظیفه دارد كلیۀ اسناد تاریخی و ثبتی در حریم موضوع امام زمان علیه السلام را جمع آوری نماید مثل وقفنامه ها (كه تاكنون 104 وقفنامه شناسایی شده است) و وصیتنامه های شهیدان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس كه نام شریف و مقدس امام زمان علیه السلام در آن ها ثبت گردیده است (تاكنون بیش از 500 عنوان وصیتنامه شهدا جمع آوری گردیده است.) همچنین كلیه اسناد تاریخی و اسنادی كه نام شریف امام زمان علیه السلام در آن ها مشخص و معلوم است كه فتاوای علما از جمله فتوای معروف میرزای شیرازی در مورد تحریم تنباكو (الیوم استعمال تنباكو و توتون بأی نحو كان در حكم محاربه با امام زمان عجل الله تعالی فرجه است) از ای ن جمله است.

واحد اطلاع رسانی
واحد اطلاع رسانی وظیفه دارد كلیۀ آثار مربوط به موضوع امام زمان علیه السلام را به صورت فعّال و دسترسی آسان در رایانه آماده نماید كه تاكنون بیش از 700 جلد كتاب نمایه سازی شده در رایانه ثبت گردیده است و آمادۀ ارائه به محققین محترم می باشد. در این نمایه، موضوعات مختلف مهدویت اعم از حكومت، انتظار ظهور، عصر ظهور، نوّاب، منتظرین و.... هركدام به طور تفصیل مطالعه شده و با ذكر صفحات كتبی كه این موضوعات در آن ها بحث شده در رایانه آماده است و قابل استفاده می باشد. ارسال كتب و مقالات به شبكۀ اینترنت و مبحث پرسش و پاسخ رایانه ای از طریق شبكۀ اینترنت نیز از فعالیت های این واحد است.

واحد مخزن
واحد مخزن محل نگهداری كلیۀ فعالیت های واحدهای كتابخانۀ تخصصی صاحب الزمان علیه السلام است و تاكنون بیش از 5000 جلد كتاب در موضوع امام زمان علیه السلام را جمع آوری نموده است. همچنین محصولات واحدهای مختلف كتابخانه اعم از مقالات و اشعار و نكات و كتابنامه های خطی و چاپی و اسناد... در این واحد نگهداری می شود و جهت ارائه به محققین محترم آماده است.
روابط عمومی كتابخانۀ تخصصی صاحب الزمان علیه السلام


  منبع: ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره10.



:: موضوعات مرتبط: مهدویت , ,
:: برچسب‌ها: كتابخانه تخصصی صاحب الزمان علیه السلام،كانون طه،وبگاه كانون فرهنگي تبليغي مردمي طه، ,
:: بازدید از این مطلب : 3391
تاریخ انتشار : دو شنبه 11 شهريور 1392 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
از طریق فرم زیر در بهبود کیفیت محتوای وبگاه یاریمان کنید.


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








براي دانلود کليک کنيد
محتواي اين وبلاگ منطبق بر قوانين جمهوري اسلامي ايران مي باشد. اين وبگاه در سايت ساماندهي پايگاه هاي اينترنتي وزارت ارشاد ثبت شده است. اکثر مطالب وبلاگ داراي منبع از کتب اسلامي و يا سايت هاي ارزشي و مفيد ديني است و کپي برداري از مطالب وبگاه فقط با ذکر منبع بلا مانع است